Sous-vide Burger

Sous vide Burger

Liha

Burgerit

Juhlapöytään

Lempeä kypsennys takaa mehevän lopputuloksen. Jos haluat että burgeri on täydellisesti mediumi, on sous vide -kypsentäminen siihen paras vaihtoehto. Lempeässä vesihauteessa kypsennetty pihvi ei pääse lämpenemään liikaa ja hitaan kypsennysmenetelmän takia se ei menetä mehujaan. Alkukypsennyksen jälkeen pihviin paistetaan mahdollisimman nopeasti karamellisoitunut pinta joko pannussa tai grillissä. Aikaa prosessi toki vie, mutta lopputuote on vaivan arvoinen. Lisukkeena toimii amerikkalainen pubiruokahitti eli friteeratut maustekurkut, jotka ovat kaikessa kummallisuudessaan kokeilemisen arvoisia.

Annoksia: 4

Aika: 1 h 30 min

Reseptivaiheet

Ainekset

  • 300 g pekonia
  • 1 punasipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ dl bourbon viskiä
  • 2 rkl vaahterasiirappia
  • 2 rkl balsamiviinietikkaa
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 600 g hyvälaatuista naudan jauhelihaa
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 200 g maustekurkkuviipaleita
  • 1 dl jauhoja
  • 1 tl valkosipulijauhetta
  • 1 tl chilijauhetta
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 dl vettä
  • Auran chilimajoneesia
  • 4 siivua cheddarjuustoa
  • 4 perunasämpylää (katso resepti* tai käytä valmiita vaaleita sämpylöitä)
  • 16 suolakurkun viipaletta
  • 2 tomaattia
  • 4 siivua salaattia
  • Auran kurkkumajoneesia

Valmistusohje

  • Hienonna pekonit, ruskista kuumassa pannussa ja siirrä syrjään.
  • Jätä pannuun reilu ruokalusikallinen pekonin rasvaa ja kuullota hienonnetut sipulit sekä valkosipulit rasvassa.
  • Lisää viski sekä vaahterasiirappi ja kiehauta.
  • Lisää balsamiviinietikka sekä ruokosokeri ja anna kiehahtaa.
  • Lisää pekoni pannuun ja anna kiehua, kunnes seos tiivistyy paksuksi hilloksi, noin 10 minuuttia.
  • Jäähdytä suljetussa purkissa vajaa tunti.
  • Pekonihillo säilyy jääkaapissa jopa kuukauden.
  • Muotoile jauhelihasta neljä paksua pihviä. Mausta suolalla ja pippurilla. Älä vakumoi pihvejä etteivät ne painu kasaan.
  • Aseta pihvit yksitellen tiiviisti suljettavaan muovipussiin ja paina esimerkiksi vedellä täytetyssä kulhossa veden pinnan alle, niin että pussista poistuu kaikki ylimääräinen ilma ja sulje pussi.
  • Kypsennä pihviä 52-asteisessa vedessä reilu tunti, joko sous vide -keittimen avulla tai hyvin varovasti kattilassa lämpömittarin avulla ja kylmää vettä tarvittaessa lisäämällä.
  • Anna pihvien levätä vähintään 10 minuuttia ennen paistamista. Voit myös säilyttää niitä jääkaapissa tarvittaessa seuraavaan päivään.
  • Ota suolakurkut pois liemestä ja kuivaa talouspaperilla.
  • Mausta jauhot valkosipulijauheella, chilijauheella, suolalla ja pippurilla.
  • Vispaa joukkoon vesi niin, että saat tasaisen taikinan.
  • Sekoita keko suolakurkkuja taikinaan.
  • Nosta ne taikinasta reikäkauhalla, anna ylimääräisen taikinan valua pois ja paista 180-asteisessa upporasvakeittimessä kullanruskeiksi, reilut kolme minuuttia.
  • Paista pihvit tulikuumalla pannulla tai grillissä mahdollisimman nopeasti, ettei pihvi kypsy lisää, mutta saat pintaan kunnollisen karamellisoinnin, maksimissaan minuutti per puoli.
  • Kun käännät pihvit, aseta niille siivut cheddaria, niin että juusto sulaa.
  • Paahda puolitettujen perunasämpylöiden leikkauspinnat.
  • Kokoa burgeri asettamalla pohjalle pekonihilloa, päälle pihvi ja juusto, sitten suolakurkku, viipaloitu tomaatti ja salaatti.
  • Levitä kannelle Auran Chilimajoneesia ja asettele päällimmäiseksi.
  • Tarjoile sous vide burgeri friteerattujen maustekurkkujen kera, joita voit dipata Auran Kurkkumajoneesiin.