Haitariperunat ja katkarapupikkelssi

Liha

Maidoton

Grillattavat

Haitariperunat vaativat vaivaa, mutta lopputulos on näyttävä. Parhaimman makuiset perunat tulee uppopaistamalla, mutta voit kokeilla näitä myös uunissa tai air fryerillä. Haitariperunat ovat erinomainen lisuke kala- ja liharuuille, mutta sopivat tarjoiltavaksi myös sellaisenaan. Voit katsoa perunoiden tekemiseen myös ohjevideoita YouTubesta tai Tik Tokista hakusanalla ”accordion potatoes”.

Annoksia: 4

Aika: 1 ½ h

Reseptivaiheet

Ainekset

  • 8 isoa rosamunda perunaa kuorittuna
  • 100 g kasvirasvaa sulatettuna
  • 1 valkosipulin kynsi raastettuna
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl mustapippuria rouhittuna
  • 10 timjaminoksaa
  • 1 prk Auran Voileipäpikkelssiä
  • 150 g kuorittuja katkarapuja
  • puolikkaan sitruunan mehu ja kuori raastettuna
  • 1 tl rouhittua mustapippuria
  • puoli ruukkua tilliä hienonnettuna
  • puoli ruukkua tilliä koristeluun

Valmistusohje

  • Leikkaa kuoritut perunat pitkittäin 2–3 osaan. Aseta leikkuulaudallesi kaksi puista varrastikkua. Aseta perunat tikkujen väliin. Leikkaa veitsellä perunaa, kunnes veitsi osuu varrastikkuun. Varrastikku estää veitsen leikkaamasta viillon niin, että peruna menee halki. Käännä peruna ympäri ja tee toiselle puolelle myös samanlaiset viillot, tosin tällä kertaa viillot tehdään vastakkaiseen suuntaan aikaisempien viiltojen kanssa. Kun olet saanut tehtyä viillot kaikkiin perunoihin, tikuta ne varrastikkuihin.
  • Esilämmitä uuni grillivastuksella 200–225 asteeseen. Sulata kasvirasva kattilassa, lisää joukkoon mausteet, murskattu valkosipuli ja timjamin oksat. Anna valkosipulin kypsyä rasvassa noin 2 minuutin ajan.
  • Valele perunat sulatetulla kasvisrasvalla ja paista uunissa grillivastuksen alla ensin 8 minuuttia. Valele perunoita uudestaan rasvalla ja paista vielä noin 5–10 minuutin ajan. Perunoiden kypsymistä on hyvä tarkkailla, koska grillivastusten tehokkuus vaihtelee. Jos perunat näyttävän olevan kullanruskeita mutta raakoja, siirrä ne alemmas, jotta ne eivät pala.
  • Voit myös uppopaistaa vartaat ensin 140 asteisessa öljyssä 4 minuutin ajan. Anna perunoiden jäähtyä välissä jääkaapissa noin 20 minuutin ajan. Nosta öljyn lämpötila 190 asteeseen ja uppopaista vielä perunoita noin 3–5 minuutin ajan.
  • Valmista katkarapupikkelssi sekoittamalla kaikki ainekset sekaisin kulhossa.
  • Tarjoile perunat katkarapupikkelssin ja tuoreen tillin kanssa.