Pihvit

Pihvit

Perinteisin burgerpihvin aines on naudan jauheliha. Burger-puristeilta kysyttäessä, kyseessä ei ole hampurilainen, jos se ei sisällä jauhelihasta valmistettua pihviä sämpylän välissä. Kaupan valmis naudanjauheliha ajaa toki asiansa, mutta paremman tuloksen saat kun jauhat lihan itse. Rasvaprosentti burgereihin on hyvä olla yli 20 %. Halutessasi voit kohottaa naudan jauhelihasta tehdyn pihvin rasvaprosenttia lisäämällä joko possunjauhelihaa tai ostamalla sika-nautaa, jolloin pihvi tulee kypsentää kypsäksi asti. Toinen vaihtoehto on jauhaa sekaan kypsää pekonia, jolloin pihvin voi jättää mediumiksi. Peruspihvi toimii yleensä minimimausteilla eli suolalla ja pippurilla, mutta halutessa voit myös irrotella esimerkiksi worcestershire-kastikkeella, tabascolla tai sinapilla. Broilerinjauheliha ja possunjauheliha ovat myös oivallisia vaihtoehtoja burgerin väliin, tosin ne vaativat hieman tuhdimmat mausteet sillä niiden ominaismaku on melko mieto.

Kun alat miettiä vaihtoehtoja burgerpihvillesi, kannattaa huomioida mistä osasta nautaa haluat jauhelihasi valmistettavan. Entrecote on burgereihin jo todella rasvaista ja maukasta, mutta melko hintavaa. Sen takia kannattaakin turvautua huokeampiin lapaan tai etuselkään, jotka ovat molemmat sopivalla rasvaprosentilla varustettuja ja voimakkaan makuisia. Rinta jää usein rakenteeltaan hieman karkeaksi ja sen terävämpi maku ei sovi kaikille. Myös kyljen vahva maku saattaa olla liikaa heikompihermoisille. Filee taas on liian rasvatonta ja aika vaisun makuista. Omaa täydellistä burgeriaan voi myös lähteä hakemaan eri osien yhdistelmistä. Voit etsiä esimerkiksi vahvaa makua kyljestä, mureutta fileestä ja rasvaa entrecotesta. Erilaisten nautarotujen kanssa voit valita pihvisi hinnan muutamasta eurosta aina useampiin kymppeihin ja satasiin. Jauhettu Waguy tai Kobe saattaa kuulostaa jo hulluttelulta, mutta johonkin ne sitkaammat ruhon osat pitää kalleimmistakin naudoista käyttää. Burgerin väliin voi toki paistaa myös kokolihapihvin ulkofileestä tai sisäfileestä. Kunnolla marmoroitunut liha on tähän tarkoitukseen aina parempaa.

Porsaanliha toimii burgerin välissä siinä missä nautakin. Pekonin lisäksi esimerkiksi ylikypsä kylki tai kassler grillattuina ovat mureaa ja mehukasta täytettä myös burgereille. Ulkofilee ja sisäfilee ovat jauhettuina liian kuivia burgeriin, mutta sopivasti paistettuna pihveinä niillä kyllä täyttää maukkaan burgerin. Possun jauhelihasta pyöräytetty pihvi on hyvä maustaa hieman vahvemmin. Erityisen hyvin toimivat esimerkiksi meksikolaiset chorizo-mausteet tai vahvan italialaisen makkaran mausteet. Jos oikein irrotellaan, voi burgerin täyttää leivitetyllä leikkeellä tai väliin voidaan viipaloida kiinalaista grillattua char siu -possua.