Special sauce eli talon kastike on täydellinen lisuke

Talon kastikkeiden ympärillä leijuu usein mystisyyden aura. Siksi ne tunnetaankin Amerikassa yleensä nimellä special sauce eli erikoiskastike tai secret sauce eli salainen kastike. Pinkki, kermainen ja kirpeä kastike erottaa usein maailmaa muuttavan hampurilaisen perusbugerista. Todellisuudessa näissä kastikkeissa on harvemmin mitään todella erikoista – makua lukuunottamatta.

Jokaisella hampurilaisketjulla on oma kastikereseptinsä, samoin monella kotikokilla. Usein talon kastikkeet pohjaavat johonkin Thousand Island -henkiseen kastikkeeseen, joka perustuu majoneesin, ketsupin ja kurkkusalaatin yhdistelmään. Tavoitteena on tuote, jossa yhdistyvät täydellisessä tasapainossa makeus, happo, rasva ja tulisuus.

Sekoita 1 dl majoneesia, 2–3 rkl ketsuppia, ½ dl kurkkusalaattia ja 1 rkl chilikastiketta. Mausta suolalla ja pippurilla, maista ja ihastu. Kuulostaa helpolta eikö totta? Talon kastike on usein juuri sitä – äärimmäisen helppo ja nopea valmistaa.

Kastikkeen salaisuus kuitenkin piilee sen monikäyttöisyydessä ja jalostettavuudessa. Voit lisätä siihen viinietikkaa ja sitruunamehua lisähapoksi; silputtua ruohosipulia, valkosipulia tai shalottia tuomaan terää; tai savupaprikaa tai chipotlea tuomaan savua ja tulisuutta. Esimerkiksi Shake Shack käyttää omassaa Chipotle Tabascoa. Sokerilla saat sekaan makeutta ja lista jatkuu loputtomiin. Talon kastikkeen spesiaaliosuus piilee juuri sen muokattavuudessa.

Lue alkuperäinen artikkeli.