lisukkeet header

Lisukkeet

Perinteisin mahdollinen lisuke hampurilaiselle on luonnollisesti ranskalaiset perunat. Tosin ranskalaiset perunatkin jakautuvat useampaan kategoriaan, vaikka perusperiaate eli pitkulaisten perunoiden uppopaistaminen onkin aina sama. Tikkuperunat ovat ohuita ranskalaisia, maalaisranskalaisissa peruna käytetään kuorineen, crinkle cut on amerikkalaisten termi kuvaamaan sahalaidalla varustettuja ranskalaisia, shoestrings eli kengännauhaperunat ovat vielä tikkuperunoitakin ohuempaa lähes raastettua perunaa ja kierreranskalaiset ovat nimensä mukaan korkkiruuvin malliseksi leikattuja perunoita.

Ristikkoperunat voidaan laskea ranskalaisten alalajiksi. Ristikkoperunat ovat kuitenkin isompia lastuja eivätkä tikkuja. Ne valmistetaan leikkaamalla perunasta siivuja sahalaitaisella terällä ja kääntämällä perunaa jokaisen leikkuun välissä. Ristikkoperunat valmistetaan uppopaistamalla.

Vähemmän perinteinen perunavaihtoehto burgerille on röstiperunat. Rapeaksi paistetut perunapihvit raastetusta perunasta ja sipulista ovat toimineet inspiraationa pienemmille uppopaistetuille tater totseille. Koska tater totsit eivät ainakaan vielä löydy myynnistä Suomesta, voi ne korvata uppopaistetuilla minirösteillä joita löytyy hyvin varustelluista pakastealtaista.

Amerikkalainen mac & cheese tarkoittaa juustokastikkeeseen sekoitettua keitettyä makaronia, johon voi paistaa murustetuista nacho-sipseistä tai leivänmuruista uunissa rapean kuoren. Mac & cheesen juustokastikkeeseen voi käyttää mitä tahansa kaapista löytyvää juustoa, mutta erityisesti cheddar toimii hyvin. Mausteina toimivat usein muskottipähkinä ja sinappijauhe. Herkkua voi vielä erikseen tuunata seokseen lisätyillä jalapenoilla. Mac & cheesen koostumusta voi muokata kastikkeen määrällä ja kastikkeen koostumuksella. Mac & cheese voi olla joko makaronia kastikkeessa tai makaronilaatikon tyylinen tiivis vuoka. Villein käyttötapa mac & cheeselle on jäähtyneestä seoksesta pyöritetyt leivitetyt ja uppopaistetut pallot.

Amerikkalainen klassikko, jota käytetään paljon BBQ-ruoan ja kalaruokien kanssa. Tosin pikaruuan, kuten juuri burgereiden kylkeen nämä uppopaistetut taikinapallot sopivat täydellisesti. Hushpuppiesit voidaan maustaa esimerkiksi kevätsipulilla, jalapenoilla, paprikalla tai maissilla. Alunperin näitä taikinapalloja käytettiin herkkuina koirille, jotta ne saatiin hiljaisiksi ruoanlaiton yhteydessä – siitä nimi hushpuppy.

Coleslaw-salaatit ovat yleensä kaalipohjaisia raastesalaatteja, jotka maustetaan joko majoneesikastikkeella tai vinegretillä. Coleslaw voidaan tarjoilla joko burgerin vieressä tai välissä tuomassa täytetäisyyttä, kirpeyttä ja rapeutta. Coleslaw-variaatioita on olemassa lähes loputon määrä, sillä sekaan voi lisätä lähes mitä tahansa salaattiin sopivaa, olkoon se sitten erilaisia kaaleja, sipuleja, fenkolia, yrttejä, juureksia tai jopa hedelmiä, kuten omenaa tai ananasta. Esimerkiksi Carolina-tyylinen tulisella ketsuppi-vinegretillä maustettu coleslaw on kokeilemisen arvoinen kokemus, samoin wasbilla maustettu majoneesipohjainen coleslaw.

Sipulirenkaita tarjotaan sekä lisukkeena että burgereiden välissä. Sipulista leikattu rengas dipataan taikinaan tai leivitetään korppujauhoilla ja uppopaistetaan. Sipulirenkaat tuovat rapeutta ja makeutta burgeriin. Vaihtoehtoisesti ne voidaan tarjota burgerin rinnalla esimerkiksi majoneesiin dipattavina. Sipulirenkaat voidaan rakentaa joko yhdestä isommasta sipulista leikatusta renkaasta tai ns. haystack-tyylillä useammasta ohuesta sipulirenkaasta taikinan avulla yhdistämällä.

Tater totsit ovat Suomessa vielä tuntemattomampi perunoiden kuninkuuslaji, jossa raastetusta perunasta prässätään pieniä sylintereitä, jotka uppopaistetaan. Tater totsien alkuperäinen idea oli hyväksikäyttää muista perunatuotteista ylijäänyt silppu. Yhdysvalloissa Tater totsit kuuluvat jokaisen kodin pakasteruokavalikoimaan, koululounaille ja pikaruokaravintoloihin. Nimi näille herkuille saatiin perunan eli potaton lyhennyksestä tater ja kohdeyleisöstä eli lapsista, joita kutsutaan englanniksi myös lempinimellä tots.

Kanadassa kehitetty poutine on hiljalleen noussut myös osaksi burgerkulttuuria tai ainakin termiksi joka burgerien suurkuluttajan kannattaa tietää. Nämä juustolla ja ruskealla kastikkeella kuorrutetut ranskalaiset ovat vallanneet jo useita hienompiakin ravintoloita esimerkiksi New Yorkissa. Tärkeintä poutinen tarjoilussa on kuorruttaa rapeat ranskalaiset juuri ennen tarjoilua, jotta kastike ja juusto eivät ehdi vetistää perunoita.

Yhdysvalloissa chili-ranskalaiset ovat peruslisuke burgereille. Chilillä ei kuitenkaan tässä tapauksessa tarkoiteta kyseistä kasvia, vaan pitkään haudutettua jauhelihakastiketta. Kypsien ranskalaisten perunoiden päälle kaadetaan kuumaa jauhelihakastiketta, jonka pinnalle sulatetaan cheddar-juustoa. Chili-ranskalaisista löytyy myös erilaisia variaatioita, joita usein kutsutaan yleisnimellä loaded fries eli ladatut ranskalaiset. Chilikastikkeen sijaan ranskalaisten päälle voidaan ladata vaikkapa kanaa tai jauhelihaa ja juustoa, jota voidaan varioida. Lisäksi mukana on usein erilaisia kastikkeita kuten vaikkapa salsaa, guacamolea tai majoneesia.

Kun perunasta ei edes yritetä tehdä symmetrisen muotoisia tikkuja, vaan niistä leikellään krouvimpia lohkoja, on kyseessä lohkoperunat. Lohkoperunat voidaan valmistaa joko uunissa tai rasvakeittimessä joko raaoista perunoista tai valmiiksi lohkottuina suoraan pakastepussista. Variaationa lohkoperunat voidaan valmistaa myös bataatista.

Bataattiranskalaiset valmistetaan samaan tapaan kuin normaalitkin ranskalaiset ja bataatista voi valmistaa samoja variaatioita kuin perunoistakin. Valmistusaineena toimii vain bataatti eikä peruna. Bataattiranskalaisten valtavan suosion johdosta ne ansaitsevat oman merkintänsä.

Sipsit eli perunalastut ovat Suomessa jääneet pääasiassa naposteltaviksi, mutta Yhdysvalloissa niitä käytetään lisukkeena siinä missä Suomessa syödään keitettyjä perunoita. Terveysvaikutuksista voi toki olla montaa mieltä, mutta kyllähän rapeat perunat hampurilaisen kylkeen sopivat. Perinteisten perunalastujen tilalle voi koittaa myös juuressipsejä, meksikolaisia nachoja tai perunankuorista friteerattuja sipsejä. Erilaisia sipsejä voidaan käyttää myös rapeuden antajina burgereiden välissä, tosin silloin ongelmaksi nousee usein lastujen nopea vettyminen.

Tuorejuustolla täytetyt ja leivitetyt jalapenot alkavat olla vakiokamaa jo jokaisessa siipiä tarjoilevassa ravintolassa. Jalapeno-poppersit toimivat täydellisesti myös hampurilaisten seurana. Halutessasi voit myös tehdä poppersit itse, jolloin voit vaihtaa täytettä tai kääriä jalapenot vaikka pekoniin. Teolliset pakastepoppersit unohtuvat nopeasti, kun pääsee omatekoisten herkkujen makuun.

Perunasalaatin loputtomat muunnelmat toimivat ennen kaikkea savustettujen ruokien kanssa ja näin ollen esimerkiksi brisketillä täytetty burger tai pulled pork hampurilainen saavat perunasalaatista oivallisen seuralaisen. Perunasalaatin pohjana on luonnollisesti kypsä peruna. Kastikkeeksi voidaan tehdä esimerkiksi kirkas vinegretti tai majoneesipohjainen kastike ja lisukkeiksi voi jokainen lisätä haluamiaan kasviksia tai jopa lihoja. Suolakurkku, kaprikset, pekoni ja kevätsipuli ovat kaikki perinteisiä ja toimiviksi todettuja perunasalaatin raaka-aineita.

Toki hampurilaisen kanssa voidaan tarjota myös muita perunoita, kuten keitettyjä perunoita, perunamuusia, paistinperunoita, paahdettuja perunoita tai uuniperunoita. Uusimpana villityksenä toimii lyttyperunat, mikä tarkoittaa käytännössä keitettyjä perunoita, jotka lytistetään kämmenellä ja ruskistetaan kuumassa uunissa maksimaalisen paistopinnan saavuttamiseksi.

Kokonainen maissi toimii burgerin kyljessä täydellisesti. Helpoin tapa maissin valmistamiseen on kuumassa uunissa paahtaminen, mutta täydellinen lisuke syntyy kun grillaat tuoreen maissin kypsäksi asti. Maissin makeus ja avotulen tuoma pähkinäinen aromi viimeisteltynä voilla toimii täydellisenä parina grillatulle hampurilaiselle. Meksikolainen grillattu maissi eli elote valmistetaan sivelemällä maissintähkä mausteisella voilla ennen paistamista ja kuorruttamalla se maustetulla majoneesilla paistamisen jälkeen. Lopuksi elote viimeistellään ripottelemalla päälle korianteria ja cotija-juustoa, joka on Suomessa korvattavissa feta-juustolla.

Lähes kaikki friteerattu toimii hienosti hampurilaisen kaverina. Taikinakuoressa voi toki friteerata mitä erilaisimpia kasviksia tuoreina tai säilöttyinä, mutta yksi eksoottisimmista vaihtoehdoista ainakin meille suomalaisille lienee maustekurkut. Kuivaksi taputellut maustekurkun siivut upotetaan löysään frittitaikinaan ja paistetaan upporasvassa. Kurkkujen kylkeen kuuluu yleensä perinteinen ranch-kastike, joten mistään terveysruoasta ei tässäkään tapauksessa ole kyse. Samalla perusperiaatteella toimivat toki myös esimerkiksi sipulirenkaat, tosin sipulia ei ole säilötty. Säilötyistä kasviksista kannattaa kokeilla ainakin artisokansydämiä taikinakuorrutettuina ja uppopaistettuina.

Erilaiset raikkaat salaatit ovat oiva lisuke, jos haluat pitää burger-aterian edes hiukan kevyempänä. Loputtomat vaihtoehdot tuovat myös tarvittavaa vaihtelua jos syöt burgereita usein. Esimerkiksi klassinen caesar-salaatti toimii hyvin lähes minkä tahansa burgerin lisukkeena, samoin perinteinen vihersalaatti kurkulla ja tomaatilla. Lammashampurilaiselle voit valmistaa kaveriksi vaikka fetasalaatin ja possuburgerille omenaisen vihersalaatin.

Pavut yhdistetään ennen kaikkea BBQ-ruokaan, johon lasketaan myös barbecue-lihalla täytetyt sämpylät. Grillatut burgeritkin liippaavat hyvin läheltä. Näin ollen perinteiset pavut ovat oivallinen lisuke myös burgereille. Suoraviivaisin papuresepti lienee BBQ-pavut jossa pavut kypsennetään mausteliemessä sipulin ja varsisellerin kera ja viimeistellään BBQ-kastikkeella. Mukaan voi toki heittää myös esimerkiksi brisketin ylikypsiä kulmia tai muuta “ylimääräistä” BBQ-lihaa. Erilaisia papuvaihtoehtoja on toki loputtomasti, mutta käytetyimpiä ovat kidneypavut ja mustapavut.