Burgerin anatomia

Burgerin anatomia

Rapea pohja, kuuma ydin ja kylmät lisukkeet. Muuta ei tarvita.

Burgerin kivijalkapohja

Paahdettu pohja tuo burgeriin rapeutta. Paahtaminen estää pihvistä irtoavien nesteiden imeytymisen, jolloin pohja ei muutu mössöksi. Mehevyyden takaamiseksi pohjalle kannattaa levittää myös oma osuutensa kastikkeesta. Määrän kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä kastikkeen on tarkoitus tuoda lisäpotkua burgeriin hukuttamatta sämpylän ja pihvin makua.

Burgerin sydän eli kuuma ydin

Pihvi

Burgerin tärkein osa on lopulta aina kuuma ydin eli sämpylöiden väliin laitettava proteiini, olkoon se sitten kasvis, kala tai liha. Maun takeena toimivat aina tuoreet ja laadukkaat raaka-aineet, joten laatuun kannattaa panostaa erityisesti pihvin kohdalla. Mehukas pihvi takaa mehevän burgerin, joten myöskään rasvan määrää ei kannata säästellä kuin erikoistapauksissa.

Juusto

Juusto tulee aina asettaa proteiinin päälle mielellään jo paistamisen loppuvaiheessa, jolloin juusto sulaa kunnolla. Juustoja on hyvä käyttää niin sanotusti suun mukaan, eli jos miedommat juustot vievät kielen mennessään, on perinteinen ja simppeli burger-juusto omiaan. Joissain tapauksissa kannattaa tehdä testejä vahvempien homejuustojen ja ikäännytettyjen juustojen kanssa.

Muut kuumat raaka-aineet

Kun juuston päälle asettelee paistetun pekonin, karamellisoidun sipulin tai sipulirenkaan, auttavat ne osaltaan juuston sulamista. Samalla lähekkäin sijoitetut kuumat elementit pitävät toisensa lämpiminä.

Kylmät raaka-aineet

Kuuman ytimen päälle asetellaan kylmät raaka-aineet. Kaikkein kauimmaksi kuumasta pihvistä kannattaa koota helposti kuumuudesta nahistuvat täytteet, kuten salaatit tai yrtit. Kylmistä aineista esimerkiksi maustekurkut ja tomaatti kestävät lämpöä kohtuullisen hyvin, joten ne kannattaa asentaa suojaksi salaatin ja pihvin väliin.

Burgerin kansi

Sämpylän kansi kannattaa pohjan lailla paahtaa, mutta vain leikkuupinnalta. Näin sämpylän ulkopinta pysyy edelleen mukavan pehmeänä ja helpommin haukattavana. Paahtaminen onnistuu helpoiten grillissä, pannussa tai uunissa grillivastusten alla. Uuni on käyttötarkoitukseen paras, sillä uunissa sämpylä lämpenee kauttaaltaan paahtamisen yhteydessä. Kylmähän burgerin ei ole tarkoitus olla.