6 virhettä burgereita kokatessa ja miten ne vältetään
Burgerin tekeminen pitäisi olla kohtuullisen helppoa, sillä koko ruokalaji perustuu yksinkertaisuuteen. Silti on muutamia kohtia, joita kannattaa miettiä tarkkaan.
1. Älä valitse liian kallista lihaa
Voisi kuvitella että fileestä syntyy parhaat burgerit. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tärkeintä on huomioida rasvan suhde lihan määrään, sillä rasva tekee burgerista mehukkaan. Niinpä lihaksi kannattaa valita jokin fileetä rasvaisempi osa kuten etuselkä, lapa tai rinta. Jauhelihan voi toki ostaa valmiiksi jauhettuna, mutta valmiiksi muotoiltuja pihvejä kannattaa välttää sillä ne saattavat olla myös valmiiksi maustettuja.
2. Mausta hillitysti
Jos liha on tarpeeksi hyvänlaatuista, ei mausteiden kanssa tarvitse hullutella. Kananmunat, korppujauhot ja paistetut sipulit ovat turhia, sillä tarkoitus ei ole tehdä lihamureketta.
3. Älä vaivaa jauhelihaa
Kun muotoilet burgeria, kannattaa se tehdä hellin käsin, sillä et halua pihvin olevan kuin jääkiekko. Pihvi on tarkoitus syödä kevyen sämpylän välistä käsin, ilman haarukkaa, joten pihvin on parempi olla helposti haukattavissa.
4. Mikä tahansa sämpylä ei kelpaa
Jos pihvi on burgerin tärkein osa, on seuraavaksi tärkein osa sämpylä. Sämpylää tulee olla sopiva määrä suhteessa pihviin, eli pihvin tulee yltää sämpylän reunoille asti. Terveellisemmät vaihtoehdot eivät sovi hampurilaiseen, sillä sämpylältä haetaan burgerin tapauksessa ennen kaikkea pehmeyttä.
5. Älä töki pihviä liikaa
Jos hampurilaispihviä vaihtaa pois tulelta taukoamatta se ei saa sopivaa paistopintaa ja kypsyminen pitkittyy. Tarkista sisälämpötila mittarilla täydellisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Medium on yleensä noin 4 minuuttia per puoli.
6. Vältä liikoja täytteitä
Hyvä perusburger syntyy majoneesilla, tomaatilla, sipulilla ja salaatilla. Jos laitat burgerisi väliin liikaa täytteitä, on siitä mahdoton haukata. Juuston on parempi olla kunnolla sulanutta ja terveelliset vaihtoehdot ovat harvemmin herkullisia. Jos aiot laittaa burgeriisi jotain muuta kuin aiemmin mainittuja perustäytteitä, niiden myötä kannattaa aina vähentää jotain muuta.
Lue lisää alkuperäisestä artikkelista